Καλώς το, κι ας... μην άλλαξε!

Ευχάριστο είναι να αισθάνεται κανείς ότι η... διαίσθηση που χρησιμοποιούσε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του «δεν τον έχει εγκαταλείψει»! Η αλήθεια είναι ότι όλα «μύριζαν νέο PSP» εδώ και πολύ καιρό στην αγορά της φορητής ψυχαγωγίας και, ενώ πολλοί αμφέβαλλαν, τελικά αποδείχθηκε ότι μία ανανέωση για το «μαύρο διαμάντι» είχε νόημα, με τον απλούστερο και σαφέστερο τρόπο: η Sony επέδειξε το «νέο PSP» πριν από μερικές ώρες στην Santa Monica, στο πλαίσιο της Ε3 2007. Τυχαία αυτό το post βρίσκεται... ακριβώς πάνω από το προηγούμενο; Φυσικά και όχι!

Οι διαφορές ανάμεσα στο παλιό και το νέο PSP δεν είναι ακριβώς... μεγάλες. Όλα όσα είχαν κατά κόρον συζητηθεί ως πιθανές αλλαγές, τελικά «προσπέρασαν». Το UMD παραμένει το κύριο φορμά για ταινίες και games, μνήμη flash αρκετή για να αποθηκεύει κανείς μόνιμα σε αυτήν περιεχόμενο δεν έχει προστεθεί, ενώ η διασύνδεση Wi-Fi παραμένει «b» και όχι «g» ή «n» (η εξαιρετική οθόνη δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει, προφανώς, οπότε παρέμεινε ως έχει).

Υπάρχουν όμως άλλες αλλαγές και βελτιώσεις «στα σημεία». Η συσκευή είναι σχεδόν 100 γραμμάρια ελαφρύτερη και 20 χιλιοστά πιο λεπτή, τα πλήκτρα κατεύθυνσης έχουν ανασχεδιαστεί ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικά, ενώ από τη θύρα USB μπορεί κανείς πλέον να φορτίσει το PSP μέσω PC ή PlayStation3 (επιτέλους). Ο διακόπτης ενεργοποίησης του Wi-Fi έχει μετακινηθεί στο πάνω μέρος της συσκευής, ενώ τα ηχεία βρίσκονται πλέον αριστερά και δεξιά της οθόνης, αλλά πάνω από τα πλήκτρα κατεύθυνσης και ενεργειών.

Σημαντικότερη βελτίωση όλων; Η μεγαλύτερη αυτονομία – σύμφωνα με τη Sony – του νέου μοντέλου, έστω κι αν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό έχει επιτευχθεί με τη χρήση μπαταρίας περισσότερων mAh ή με ευφυέστερη διαχείριση ενέργειας από την ίδια τη συσκευή. Η ταχύτερη εκτέλεση των games από το UMD drive επίσης αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, αν και επίσης δεν διευκρινίζεται αν αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της μνήμης cache στο ίδιο το PSP ή με την αύξηση της ταχύτητας περιστροφής του δίσκου από π.χ. ένα UMD drive 2x.

Η μία και μοναδική καινούργια δυνατότητα, όμως, που φέρνει στο προσκήνιο το ανανεωμένο PSP, «λέει». Για την ακρίβεια... δείχνει! Πράγματι, η καινούργια έκδοση προσφέρει έξοδο για σύνδεση με τηλεοπτική οθόνη, συμβατικής ή υψηλής ευκρίνειας. Εδώ βρίσκεται ένα ακόμη αδιευκρίνιστο σημείο του νέου PSP: αν και στο επίσημο δελτίο Τύπου αναφέρονται ως επιλογές σύνδεσης τα καλώδια AV, S-Video, D-Terminal (VGA;) και component, δεν έχει καταστεί σαφές πώς ακριβώς με τα δύο τελευταία το PSP μπορεί να προβάλλει games, όπως αναφέρεται, χωρίς σημαντική απώλεια στην ποιότητα της απεικόνισης. Ας μην ξεχνάμε, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ανάλυση των 480x272 pixels και αυτή των 1280x720 ή ακόμη και 1920x1080 pixels. Με όλα τα είδη καλωδίων, πάντως, ο χρήστης μπορεί να προβάλλει φωτογραφίες και video (ή να αναπαραγάγει μουσική) από το PSP, σε οποιαδήποτε οθόνη τηλεόρασης και τα στερεοφωνικά ηχεία της.

Το νέο μοντέλο PSP θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον το Σεπτέμβριο και στις τρεις αγορές (Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία), μέχρι στιγμής όμως μόνο η αμερικανική τιμή έχει γνωστοποιηθεί: 199 δολάρια σε δύο διαφορετικά «packs». Το ένα θα περιέχει το σύστημα, ένα αντίτυπο του πολύ καλού Daxter, μία ταινία σε UMD και ένα Memory Stick του 1 GB. Το άλλο θα είναι μία «συλλεκτική» έκδοση με μεταξοτυπία του Darth Vader στο περίβλημα του PSP και ένα αντίτυπο του Star Wars Battlefront: Renegade Squadron.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί για το αν και κατά πόσο τα υπάρχοντα «σκέτα» PSP των 169.99 δολαρίων (όχι αυτά σε «packs» δηλαδή) θα αποσυρθούν από την αγορά και τα νέα θα πάρουν τη θέση τους ή αν θα διατίθενται παράλληλα μέχρις εξάντλησης των αποθεμάτων. Δεν έχουμε επίσης πληροφόρηση για το αν και κατά πόσο θα ισχύσουν αντίστοιχες τιμές πώλησης για τη Γηραιά Ήπειρο – και κατ' επέκταση την Ελλάδα – ή αν αυτές θα διαμορφωθούν διαφορετικά. Δεν θα ήταν, άλλωστε, ακριβώς η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι αδικούνται (για τους Έλληνες, με τα καμώματα της Sony Hellas, αυτό... εξυπακούεται πλέον).

Κακό πράγμα η γκρίνια, όμως. Καλώς το κι ας άργησε (αναμφίβολα) το νέο PSP. Κι ας πρέπει να το αγοράσουμε... ΚΑΙ να κρατήσουμε το προηγούμενο, όσοι θέλουμε να παίζουμε τα παλαιότερα games από Memory Stick. Χε.

Comments

Popular posts from this blog

Νέο «διπλό φάουλ». Και των… δύο Sony.

Hi-def; TrueHD; Τσκ, τσκ, τσκ. Tres passe.

Τα καλύτερα... ακούγονται. Στον Best, μάλλον!