Νέο «διπλό φάουλ». Και των… δύο Sony.

Η κατάσταση με αυτήν την εταιρεία έχει αρχίσει να αγγίζει τα όρια του κωμικού γιατί, σε τελική ανάλυση, και να θέλει πραγματικά κανείς να μην… κακολογεί τη Sony Computer Entertainment και τη Sony Hellas, απλώς δεν είναι εφικτό. Και οι δύο προσφέρουν συνεχώς (όχι, όχι… κυριολεκτικά σε μόνιμη βάση) λόγους για τους οποίους το καταναλωτικό κοινό έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να αισθάνεται αδικημένο από τις πρακτικές τους. Τα δύο καινούργια «φάουλ» για τα οποία αξίζει να γίνει λόγος είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση: το ένα αφορά όλη τη Δυτική αγορά, το άλλο… αμιγώς την ελληνική.

Για το καινούργιο χειριστήριο για το PS3, με το όνομα DualShock3, που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την ιαπωνική εταιρεία, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ακούσει. Αυτό ενσωματώνει επιτέλους τις πολυπόθητες δυνατότητες ανάδρασης που η Sony είχε αποποιηθεί (ως… last-gen… χε) λόγω της δικαστικής της διαμάχης με την Immersion, την εταιρεία που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του μηχανισμού. Το καλό είναι, δε, ότι τις ενσωματώνει χωρίς να στερείται τις λειτουργίες ανίχνευσης κίνησης του SixAxis, όπως άλλωστε και η Immersion υποστήριζε εξαρχής. Υπέροχα. Πού βρίσκεται το πρόβλημα, λοιπόν; Εχμ, σε μία… μικρή λεπτομέρεια: το DualShock3 θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία το Νοέμβριο, αλλά σε Αμερική και Ευρώπη το Μάρτιο (!!!).

blogart10.jpg

Τι σημαίνει αυτό το γεγονός πρακτικά; Απλό. Σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι gamers που θα αγοράσουν PS3 και έξτρα SixAxis μέσα στην επερχόμενη εορταστική περίοδο, θα πρέπει να το κάνουν γνωρίζοντας ότι αγοράζουν ξεπερασμένης πια τεχνολογίας χειριστήρια, που θα «περάσουν στα αζήτητα» το Μάρτιο. Και ότι, αν θέλουν να παίξουν όπως πρέπει - με την λειτουργία rumble να έχει ρόλο στο gameplay δηλαδή - τίτλους όπως το Gran Turismo 5 και το Metal Gear Solid 4, θα υποχρεωθούν τελικά να αγοράσουν εκ νέου άλλο ένα ή δύο DualShock3 την άνοιξη. Προς 50 ευρώ έκαστο. Τουλάχιστον.

Η Αμερική και η Ευρώπη καλούνται να αγοράσουν «ό,τι απέμεινε», λοιπόν, μέσα στα Χριστούγεννα, ώστε να μην «ξεμείνει στοκ» από παλιότερα χειριστήρια του PS3 στις αποθήκες της Sony - και το γελοίο είναι ότι, αντικειμενικά, αυτό είναι το σενάριο των… «καλών προθέσεων». Γιατί το σενάριο των «κακών» θέλει τη Sony να έχει κατά βάση οργανώσει όλη αυτή την κατάσταση εξ αρχής και να έχει αργήσει να κυκλοφορήσει το «σωστό» DualShock, ώστε να… «εισπράξει διπλά» και από αυτό και από το SixAxis (είναι γνωστό πόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους έχουν οι Microsoft, Sony και Nintendo στα επίσημα περιφερειακά τους). Και κανείς μας δεν θέλει να πιστέψει ότι η Sony Computer Entertainment είναι τόσο αδίστακτη (ή απελπισμένη) ώστε να καταφύγει σε τέτοιες πρακτικές για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τους gamers, ε; Ε;

blogart11.jpg

Σε όλο αυτό, πάντως, «θύματα» είναι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι gamers, όχι μόνο οι Έλληνες. Αν θέλει κανείς να αναζητήσει περιπτώσεις στις οποίες αδικούνται οι καταναλωτές της δικής μας χώρας συγκεκριμένα, δεν έχει παρά να… εμπιστευτεί τη Sony Hellas, η οποία δεν θα απογοητεύσει ποτέ! Τον Μάρτιο είχαμε κληθεί να καταβάλλουμε 659 ευρώ για το PlayStation3, όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κατέβαλλε 599 ευρώ. Την Παρασκευή 12/10, που κυκλοφορεί το καινούργιο μοντέλο PlayStation3, η Ευρώπη θα έχει την ευκαιρία να το αποκτήσει αντί 399 ευρώ. Εμείς; Α, εμείς είμαστε άλλου είδους καταναλωτές (τι είδους, καλύτερα να μην αναλύσουμε) και θα πρέπει να καταβάλουμε 449 ευρώ. Πενήντα ευρώ παραπάνω, που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε π.χ. σε έναν τίτλο για το PS3. Γιατί; Γιατί… έτσι!

Με την απάντηση «γιατί έτσι», βέβαια, θα πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι και εκείνοι που δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιόν ακριβώς λόγο σε όλη την Ευρώπη το προηγούμενο μοντέλο PS3 (αυτό με τον σκληρό δίσκο των 60 GB) δέχθηκε επίσης μείωση τιμής στα 499 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα… όχι. Φυσικά, «γιατί έτσι». Ίσως γιατί η Sony Hellas δεν προτίθεται να καταβάλλει τη χρηματική διαφορά ως αποζημίωση τους εμπόρους που έχουν ακόμη στην αποθήκη τους στοκ από το ακριβότερο αυτό «πακέτο». Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να εξαντληθεί αυτό το στοκ (καλή του τύχη σε αυτό, από την Παρασκευή), 659 ευρώ «και σε όποιον αρέσει». Σε όποιον… δεν, υπάρχουν πάντοτε και πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά e-shops, βέβαια, έστω κι αν είναι… υπολογισμένο το «φέσι» ώστε να μην «απέχει» πολύ από τα «ασφαλή» μεταφορικά των courier. Αλοίμονο!

blogart12.jpg

Εννοείται ότι, εφαρμόζοντας την γνωστή της τακτική, η Sony Hellas δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για κανένα από τα δύο ζητήματα. Το κάνει για να γλιτώσει τα… ενοχλητικά τηλέφωνα των δημοσιογράφων; Το κάνει γιατί στην σχετική προφανή ερώτηση δεν θα είχε ούτως ή άλλως τίποτε να απαντήσει; Το κάνει για κάποιον άλλο λόγο; Δεν έχει σημασία.Περισσότερη σημασία έχει να βρεθεί η απάντηση σε άλλα ερωτήματα. Όπως: σε ποια ακριβώς φάση θα καταλάβει η Sony Hellas ότι τον Έλληνα καταναλωτή δεν τον ενδιαφέρει (και δεν θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει) τι περιθώριο κέρδους θα προσφέρει η εταιρεία στο εμπορικό της κανάλι; Πότε θα συνειδητοποιήσει η Sony Europe ή/και η Sony Hellas ότι σε τελική ανάλυση υποχρεούνται να επωμιστούν τα διάφορα υποτιθέμενα «έξοδα μεταφοράς» ή «έξοδα διάθεσης», ώστε η τιμή πώλησης του PS3 στα ελληνικά καταστήματα να είναι απολύτως όμοια με την αντίστοιχη των καταστημάτων του εξωτερικού; Με ποιο τρόπο θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι Έλληνες gamers έχουν την αξίωση να αντιμετωπίζονται ακριβοδίκαια σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους;

blogart13.jpg

Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, ωστόσο, θα έλεγα ότι ποτέ δεν θα πάρουμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Όχι μόνο γιατί κανείς από την Sony Hellas δεν μπορεί ουσιαστικά να απαντήσει, αλλά γιατί δεν θέλει κιόλας. Και είναι κρίμα. Γιατί το PS3 είναι όντως πάρα πολύ καλό σύστημα, γιατί όντως έχει πολύ μεγάλη δυναμική, γιατί όντως αξίζει να επιτύχει εμπορικά. Αλλά όχι έτσι. Όχι εκβιαστικά και βρώμικα και ανήθικα. Γιατί και αυτό, σε τελική ανάλυση, έχει το κόστος του. Και όχι μόνο «σε βάθος χρόνου», μαμά Sony. Ένα πακέτο ονόματι Xbox 360 Arcade Pack το έχεις ακούσει; Αν όχι, ψάξε το λίγο…

Comments

Popular posts from this blog

Hi-def; TrueHD; Τσκ, τσκ, τσκ. Tres passe.

Τα καλύτερα... ακούγονται. Στον Best, μάλλον!