Web sites, εύκολα; Περίπτερο, γρήγορα!

Δεν συνηθίζω να... «διαφημίζω» τα μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζομαι, αλλά ενίοτε έχει νόημα και ουσία κάτι τέτοιο - και το τεύχος Σεπτεμβρίου του PC World είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, μία από τις περιπτώσεις αυτές. Ο λόγος είναι απλός: στο συνοδευτικό DVD του περιοδικού εμπεριέχεται η πλήρης έκδοση του NetObjects Fusion 9, ενός από τα «ιστορικά» προγράμματα δημιουργίας Web sites σε περιβάλλον WYSIWYG (με άλλα λόγια δημιουργίας τους όχι με τον... σκληρό τρόπο του «ωμού κώδικα», αλλά με αυτόν που ακολουθεί τη λογική των σχεδιαστικών εφαρμογών). Δεν πρόκειται για περιορισμένο χρονικά ή με «κομμένα χαρακτηριστικά» πρόγραμμα, αλλά για την πλήρη εφαρμογή όπως πωλούνταν μέχρι και τον Δεκέμβρη από την NetObjects.

Η ένατη αυτή έκδοση «υπολείπεται» μόλις μίας από την πιο πρόσφατη, τη δέκατη, και το πλήθος των λειτουργιών και δυνατοτήτων που παρέχει την καθιστά απολύτως κατάλληλη ακόμη και για ημιεπαγγελματική χρήση. Φυσικά, το περιοδικό - και σωστά - δίνει έμφαση στην ευχρηστία του, που επιτρέπει ακόμη και σε εντελώς άπειρους χρήστες να δημιουργήσουν αξιοπρεπή Web sites γρήγορα και εύκολα. Αλλά η ευελιξία και οι δυνατότητές του «στα σωστά χέρια» μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα πολύ πιο περίπλοκα, εμπορικής ποιότητας πράγματα. Η μόνη επένδυση που απαιτείται είναι η... «κλασική», αυτή του χρόνου.

Το Fusion το «έχω στην καρδιά μου», όπως λέει ο συναισθηματικός ελληνικός λαός, γιατί ήταν το πρώτο πρόγραμμα που πραγματικά με ώθησε να «καθήσω να ασχοληθώ» με τη δημιουργία Web sites, το 1996. Πριν από αυτό, υπήρχαν κάποια εντελώς ερασιτεχνικά... εφαρμογίδια του ίδιου στυλ («κάτι σαν» WYSIWYG αλλά πρακτικά περιορισμένων δυνατοτήτων) και το Notepad για… ατέλειωτες νύχτες coding, αν ήθελε κανείς να αναπτύξει Web sites, ακόμη και βασικού επιπέδου. Σχεδόν τίποτε άλλο. Το Fusion ήταν κατά βάση αυτό που «έφερε την επανάσταση», υπό την έννοια ότι απέδειξε σε πολύ κόσμο (τότε) ότι δεν ανάγεται στη σφαίρα της... πυρηνικής φυσικής το Web development: ένα site με «απλές» HTML σελίδες θα μπορούσε να συντεθεί από οποιονδήποτε «μπει στη διαδικασία» να μάθει μερικά απλά πράγματα (που θύμιζαν και θυμίζουν «στήσιμο» σελίδων προς εκτύπωση, αν εξαιρέσει κανείς τους περιορισμούς). Μετά από αυτό, ακολούθησαν τα FrontPage, Dreamweaver, GoLive κλπ. κλπ., αλλά - όταν όλα έχουν ειπωθεί - ήταν η εφαρμογή της NetObjects αυτή που «έδειξε το δρόμο».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει... επιπρόσθετη συναισθηματική αξία για μένα, για έναν ακόμη λόγο: με το Fusion 2.0 σχεδίασα και «έχτισα» το Homo Digitalis, την πρώτη ελληνική προσπάθεια για ένα portal τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997. Το site αυτό δεν υφίσταται πλέον online βέβαια, (μετά δυσκολίας βρήκα στο αρχείο του Web Archive αυτές τις σελίδες, υπάρχει ακόμη «ξεχασμένο» και το link στη σελίδα των games του In.gr, εδώ), αλλά «επί τη ευκαιρία» το ανακάλυψα σε μια γωνία ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου που έχω για backup και... κακή ιδέα δεν θα ήταν να ανοίξω γι' αυτό ένα directory στον server του Gamespin, απ' όπου θα μπορεί να το δει κανείς μέσω ενός link ενεργού. Για ιστορικούς λόγους, αν μη τί άλλο!

Anyway, άλλο ήταν το θέμα του παρόντος post. Ασχέτως αν συνεργάζομαι ή όχι με τα παιδιά του PC World, το Fusion 9 δεν μπορώ παρά να το συστήσω σε όποιον ή όποια σκέφτεται να κάνει ένα Web site οποιουδήποτε είδους, από το προσωπικό του/της (κακά τα ψέματα, τα blogs «σελίδες» είναι, δεν είναι πραγματικά sites όσο και να τα παραμετροποιήσει κανείς) μέχρι κάτι αμιγώς εμπορικό. Και, ας μη ξεχνάμε, είναι δωρεάν (χε). Προσωπικά το εγκατέστησα ήδη στο Vaio, «να υπάρχει», όπως λένε. Ποτέ δεν ξέρει κανείς... μια απ' αυτές τις μέρες μπορεί να με καταλάβει η βασανιστική επιθυμία να «ξεθάψω» και εκείνο το Farkonas.com από τον ίδιο εξωτερικό σκληρό, να το ξανασχεδιάσω με το Fusion και να το καθελκύσω επιτέλους στα πελάγη του Web. Δεν θέλω γέλια. Weirder things have happened!

Comments

Popular posts from this blog

Νέο «διπλό φάουλ». Και των… δύο Sony.

Hi-def; TrueHD; Τσκ, τσκ, τσκ. Tres passe.

Τα καλύτερα... ακούγονται. Στον Best, μάλλον!